Nya direktiv bakbinder Skatteverkets handläggare. Beviskraven skärps och det blir lättare för skattefuskare att komma undan.

Skatteverkets rättsavdelning har tagit två beslut på raken som innebär glada dagar för alla skattefuskare, småfuskare och stora kriminella ekonomiska brottslingar.

Rättsavdelningens senaste beslut innebär att Skatteverket måste ha högre beviskrav än vad som behövs vid en mordrättegång. En mördare kan bli fälld på grund av en indiciekedja. Det kan numera inte en skattefifflare bli. (https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/367625.html?date=2018-01-22)

Så här är det numera: Om Anders Persson jobbat svart ett flertal år och har ett par miljoner på sitt konto måste Skatteverket bevisa att det är svarta pengar för att kunna ta ut skatt.

Tidigare, innan rättsavdelningens jurister tappade all vett och sans, kunde Skatteverket fråga Anders varifrån pengarna kom. Om Anders svarade att han vunnit det på Lotto måste Anders bevisa det för att slippa skatta. Likaså om Anders försökte förklara det med att han hade lånat pengarna, måste Anders bevisa det. Och om Anders dragit till med en än värre lögn, att han hittat miljonerna under en sten ute i skogen, då fick han en skatteräkning direkt.

Men nu… Får Skatteverket in ett tips om Anders, och inget på hans konto visar att pengarna blivit överförda från något företag (vilket det sällan är) så kan Anders rulla sig i sina miljoner och fortsätta att jobba svart.

Det tidigare beslutet har Stoppafusket skrivit om. (https://www.stoppafusket.se/2019/03/24/skatteverket-underlattar-for-skattesmitare/)

Numera kan man inte få ut ett företags skattekonto, bara de tre senaste månadernas inbetalning av arbetsgivaravgifter. Det innebär att utlandsregistrerade företag som sällan betalar arbetsgivaravgifter i Sverige (vare sig de ska eller inte ska det) inte längre går att kontrollera för konkurrenter eller för journalister.

Det fattas någonstans mellan 100-200 miljarder i skatteintäkter varje år.

69 kommuner i landet gick med underskott förra året och situationen har inte varit så ansträngd sedan finanskrisen 2008.

Vi måste sätta stopp för personer, företag och organisationer med flera som försnillar statens pengar. Hur sjutton ska vi annars få ordning på vår välfärd så inte kvinnor behöver föda barn i bilar, så att gamla får den vård de så innerligt förtjänar, så att sjukvården blir en sjukvård värd namnet.

Kan någon vara emot att få stopp på skattefifflare som med sitt agerande gör att du och jag får betala mer i skatt?

Ingen, skulle jag vilja säga.

Utom rättsavdelningen på Skatteverket.

Anna-Lena Norberg
info@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här