Om jag köper en stulen dator begår jag ett brott. Om det är flera dyra datorer kan jag till och med få fängelse.
Om jag däremot köper en svart tjänst för flera hundra tusen, så riskerar jag inte åtal. Det ses inte som brottsligt.
Egentligen är det ju stöld i moralisk mening i båda fallen. En stulen dator i ena fallet och stöld från staten i form av skattefusk i det andra.
Det vore logiskt att även de som köper uppenbara svarttjänster också betraktades som kriminella. Oavsett om man gör det av snålhet eller dumhet eller hur det nu kan komma sig att man köper svarta tjänster och svarttillverkade varor.
Jag kom att tänka på detta nu i och med tidningen Arbetets reportage om en svart textilfabrik i Malmö.
Myndigheter som Polisen, Migrationsverket och till och med Skatteverket påstås där ha varit slutkunder för den svarta textilfabriken, där man ska ha sytt gardiner i tolvtimmarsskift för 30-50 kronor svart i timmen.
Det är förstås rejält pinsamt för alla inblandade. Och den i artikeln utpekade mellanhanden, Kinnarps, lär ha det svettigt just nu.
Men vad får det för konsekvenser för köparna?
Samtliga inblandades rykte solkas ner en aning. Men juridiskt sett går de fria. Att bidra till skattefusk genom köp är inte straffbart.
Dessa svartköp går genom alla skikt idag. Från privatpersoner, som köper städtjänster till myndigheter som gör miljardupphandlingar. Principen ”lägst pris vinner” kan vara uppmuntrande för kreativiteten hos mindre nogräknade leverantörer, när det gäller att sänka kostnader medelst skatteundandragande.
På Stoppafusket har vi rapporterat om mängder av sådana fall. Vår känsla är att det inte minskar, tvärtom. Låter vi det pågå kommer det bli ännu mer omfattande.
Därför vill jag förespråka ett kriminaliserande av köparna av svarttjänster och svarttillverkade varor. Köparna är den yttersta anledningen till att skattebrotten över huvud taget uppstår. Det tjänar på de lägre priserna som den svarta ekonomin kan leverera. De är drivna av pengar så kraftiga böter vid upptäckt vore rimligt.
Låt det åtminstone bli lika kriminellt som att köpa en stulen dator.

 

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här