Koncentrationslägret på ön Samos (Grekland) förföljer mig fortfarande, så här efter ett år. Det var 4 000 människor i lägret på berget vid staden Vathy. De flesta bodde i ”the jungle” i tält, eller bara några svarta sopsäckar över sina huvuden. Många som bodde där var ensamkommande barn. Det är speciellt en pojke som jag aldrig kommer glömma. Han hade det största krull på huvudet jag någonsin sett och på armen hade han tatuerat ”King of pain”. Han var kungen av smärta. Lägret var sjukdomar, död, undernäring, råttor, loppor, inga fungerande toaletter eller duschar. I lägret väntar flyktingarna år efter år i väntan på att få sin asylintervju i Grekland. I Vathy, med 5 000 invånare, växer frustrationen över att ha blivit övergivna av resten av Europa.

Vi har skrivit om lönedumpningen och smutskonkurrens i över tio år här på Stoppafusket. Och varje år blir det värre och värre. Utländska arbetare (från EU) utnyttjas med mycket låga löner, de jobbar långt över lagstadgad tid, de skadas och körs hem till fattigdom. Det finns de som dött.
De oseriösa utlandsregistrerade företagen (ofta med svenska ägare) kommer med utländsk arbetskraft och bryter ständigt mot lagar och smiter från skatten.  Pengar som så väl behövs här i Sverige. Lagarna finns på plats men det finns inga eller bara några få kontroller i Sverige. Vi är många som skrikit oss hesa för att få politiker att lyssna och agera. Men det gör de inte.
Däremot börjar politikerna prata om att Sverige har misslyckats med integrationen så nu minsann ska vi inte ta emot fler flyktingar. Tro sjutton att Sverige misslyckats med integrationen när man tillåter oseriösa och ibland rent kriminella företag ta över arbetsmarknaden. Det är billigare att anlita ett utlandsregistrerat företag (notera: ofta med svenska ägare) som betalar sina arbetare 50 spänn i timmen än vad det är att anställa en invandrare eller flykting som bor i Sverige till rätt lön.

Detta är ert verk kära styrande. Ert verk att seriösa företag slås ut och att våra nya svenskar inte kommer ut på arbetsmarknaden. Surret från barnkammaren i riksdagen blir allt mer vansinnig ”vi måste ha krav på att invandrarna kan svenska” (varit på en byggarbetsplats någongång? Hur många talar svenska där? ). ”Vi måste sätta press på dem så de kommer ut i arbetslivet. Vi drar ner på bidragen” (som om det vore deras fel att de inte kommer ut på arbetsmarknaden). ”Vi bygger humana fängelser i deras hemländer med biståndspengar” (det är nästan så att Trump ligger i lä). De ensamkommande som fick uppehållstillstånd för att plugga måste skaffa jobb inom sex månader efter examen, annars blir de utvisade. Någon hänsyn till att Corona-pandemin kom tar vi inte. Absolut inte. Inte för dessa som ”inte har asylskäl”. Civilsamhället, som styrande bad om hjälp 2015, har fortfarande fullt upp med att, ibland hela vägen upp till FN, stoppa rättsvidriga utvisningar, försöka fixa jobb, skicka pengar till de som flytt vidare i Europa (där flera har fått asyl). Eller hjälpa de som utvisats så att de överlever.

Moria brann ner på Lesbos. Nu sover barnen på gatorna. Men Sverige kan inte ta emot en enda av dem. “Vi har fullt”. I Sverige accepterar vi lönedumpning och skattefusk. Men vi accepterar inte rätten till liv för människor på flykt från krig och umbäranden.

Härunder finns bilder från Samos, Grekland, 2019.

Detta är vad flyktingarna får till middag – om de orkat stå i kö 3-4 timmar. Undernäringen leder till sjukdomar

En av toaletterna i flyktinglägret. Den fungerar inte, likt många andra.

Under sommaren är det stekande hett, på vintern är det iskallt – vilket har lett till att människor har dött. 


När jag var på Samos senast (juli 2019) var det 4000 människor (många barn) som var på en yta avsedd för 600 personer.
Två månader senare var de 6000. Några månader senare brann även Samos flyktingförläggning. 


Högst upp på bilden skymtas stan Vathy vars 5000 invånare är hårt prövade.
En del håller på att gå sönder av flyktingarnas lidande.
Andra tror att de volontärer som kommer för att hjälpa till (skolor, sjukvård, mötesplatser) är högt betalda av EU –
Detta för att hålla flyktingarna på Samos, så att resten av Europa slipper flyktingarna.
Volontärerna  jobbar oftast oavlönade eller för fickpengar.
EU är inte populärt på Samos. Rasismen ökar. 

Anna-Lena Norberg

Detta är en blogg där artikelförfattarens personliga åsikter framförs.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här