Text skriven 2011
Sia Westra startades i Lettland 2007. Och i företagets årsredovisning står det att läsa att företagets ”grundläggande verksamhet är skogsbruk, skogsavverkning och därmed sammanhängande tjänster i Sverige”. Sia Westra inledde också sin verksamhet i Sverige samma år. Men först året därpå, 2008, registrerades företaget i Sverige och fick F-skatt.
Trots att företaget enbart har verksamhet i Sverige betalar Sia Westra varken sociala avgifter eller skatter här i landet.
Sia Westra har också inrapporterat till de lettiska myndigheterna hur många personer som arbetat för företaget. För 2009 är siffran 20 personer.
Sia Westras årsredovisning för 2009 avslöjar att de lettiska arbetarna enbart tjänat 17 kronor i timmen. Till detta har de lettiska arbetarna fått det lagstadgade skattefria utlandstraktamentet på 28 Lat (f.n. 364 sek). (Se här uträkningen av letternas lön) (Se här själv siffrorna i Sia Westras årsredovising)
Sia Westra har inte under åren 2007, 2008 eller 2009 betalt några Fora-avgifter för sina anställda. I Fora-avgifterna ingår bland annat tjänstepension, olycksfallsförsäkring och efterlevandeskydd. Det är först i april 2010 företaget registrerat sig på Fora.
Sia Westra har ett hängavtal med GS-facket sedan 2008, trots att företaget inte är registrerat som arbetsgivare i Sverige.
Företaget skriver i årsredovisningen för 2009 att dess viktigaste svenska partners är Timro AB och Grus Tommy Skog & Service. Timros ledning är skrivna utomlands, däremot har Timro en svensk som delgivningsbar person. Svensken heter Pär Österman. Han drev tidigare Östermans Skogsentreprenad AB som gick i konkurs 2007.
Östermans Skogsentreprenad dyker upp i Sia Westras alla första årsredovisning, 2007, som företagets viktigaste svenska affärspartner.
De lettiska skogsarbetarna har jobbat för Stora Enso, med sina svenska partners som mellanhänder.

Se artikeln: Jobbade för Stora Enso för 17 kronor i timmen

Stoppafusket.nu har sökt Pär Österman och företrädare för Sia Westra utan resultat.

 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här