Statens Fastighetsverk, SFV, har för sin skogsvård under många år använt sig av företag utan f-skatt, utan kollektivavtal och som inte betalt sociala avgifter i Sverige.
– Vi har inte känt till detta. Vi har alltid krävt att våra entreprenörer att de skall uppge om de använt underentreprenörer. Men så har inte skett i det här fallet, säger Pär Färdmo som är markchef på Statens Fastighetsverk.

Det är via den svenska entreprenören Björk & Skog som SFV har fått in tjeckiska enmansföretagare som arbetar i Sverige utan f-skatt.  Entreprenörskedjan ser ut så här: Björk & Skog har anlitat ett tjeckiskt företag vid namn Snow-Forest s.r.o. som i sin tur anlitat enmansföretagare som utfört arbetet för SFV. Enmansföretagare utan f-skattsedel. Björk & Skog har jobbat på det här sättet sedan 2007* och inte nämnt något till SFV. Trots det har SFV inte rivit kontraktet med företaget. Arbetet fortsätter som vanligt. 

Anställda
Det är i år som SFV för första gången krävt av sina entreprenörer och underentreprenörer att de måste vara med i en arbetsgivareorganisation och därmed bli bundna till kollektivavtal. I skogsbranschens kollektivavtal är det inte tillåtet med enmansföretagare. Och de tjeckiska skogsarbetarna är numera, sedan två månader tillbaka, anställda i Snow-Forest, enligt företagets ägare. 

Sociala avgifter
Enligt EU:s regler skall sociala avgifter betalas i det land man arbetar oavsett var man bor. Undantag finns till regeln. Och det är om man sänds ut för att under kortare tid arbeta i ett annat land. Då får arbetaren, från sitt hemlands försäkringskassa, ett intyg som heter A1. Men för att få ett sådant intyg är det många krav som skall uppfyllas, bl.a. skall företaget ha sin huvudsakliga verksamhet i hemlandet. Men det har inte Snow-Forest. Företagets huvudsakliga verksamhet sker i Sverige till närmare 88 procent. (se artikeln: Jobbade utan kollektivavtal och F-skatt på Statens Fastighetsverk) Det var först när Stoppafusket intervjuade Pär Färdmo han hörde talas om A1-intyg och vad de stod för och då han krävde att Snow-Forest skulle skaffa A1-intyg. Och trots att EU:s regler är klara har Snow-Forest, under tiden av Stoppafuskets granskning, fått A1 för sina anställda från den tjeckiska försäkringskassan. Stoppafusket väntar på svar från den tjeckiska myndigheten varför detta har hänt.  

Ändrade rutiner
Inför nästa år kanske SFV ändrar sina rutiner, säger Pär Färdmo.
– Kanske vi måste ha som krav på våra checklistor att A1-intyg måste visas upp. Eller att vi vid misstanke begär in dem eller att vi gör stickprovskontroller. Det vet vi ännu inte. Vi kommer att se över och diskutera våra rutiner efter den här säsongen. 

Efter intervjun vill Pär Färdmo lägga till att SFV inte tidigare krävt att deras entreprenörer ska vara medlemmar i arbetsgivarorganisationen SLA. Detta på grund av att det finns flera renskötare som är enmansföretagare och tar på sig röjning i sina företag. Detta är något SFV vill stötta.

Anna-Lena Norberg

* Det var i samband med att SFV införde en checklista i år där deras entreprenörer måste fylla i om de har underentreprenörer som det kom fram att Björk & Skog anlitar Snow-Forest s.r.o. som underentreprenör.

Läs mer:

Huvudartikel: Jobbade åt Statens fastighetsverk utan f-skatt och kollektivavtal
Kommentarer från Björk & Skog
Kommentarer från Snow-Forest

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här