Polsk skogsarbetare skadades svårt i skogen. Han fick betala vården själv och var utan ersättning under ett helt år då han inte kunde arbeta.  Nu tillerkänns han 40 000 kronor, för rehabilitering, av Södra Skogsägarna.
Stoppafusket har tidigare berättat om Marcin (fingerat namn), som är skogsarbetare från Polen. Han jobbade i den småländska skogen efter stormen Gudrun. Han fick ett träd över sig och ena benet bröts helt av. Marcin opererades på sjukhuset i Värnamo. Men eftersom han var helt oförsäkrad fick han betala operationen på Värnamo sjukhus själv. Han fick även betala eftervården i Polen och ingen som helst ersättning under det år han tvingades vara sjukskriven på grund av arbetsskadan. Han jobbade för ett företag (Ekna Polska) som arbetade åt Södra Skogsägarna för att röja i stormskogen. Helt i strid med gällande kollektivavtal och svenska skatteregler betraktade hans uppdragsgivare honom som polsk egenföretagare. Enligt reglerna skulle han ha varit anställd. Sedvanliga försäkringspremier, arbetsgivaravgifter och skatter borde ha betalats för honom som vilken annan anställd i Sverige som helst.

Södra betalar 40 000
Efter Stoppafuskets artiklar har uppdragsgivaren och dess svenska samarbetsföretag (Ekna skogsvård AB) fått betala dryga skadestånd för att ha brutit mot kollektivavtalet. Men trots att det har gått snart sex år sedan olyckan skedde har ingen som helst ersättning utgått till den man det hela berör, skogsarbetaren Marcin. Han är tillbaka i arbetslivet och jobbar nu i Sverige, som svetsare, på ett företag med, som han själv säger, schyssta villkor. Benet smärtar fortfarande ibland, men han kan arbeta med inte allt för tungt kroppsarbete.
Fortfarande är efterspelet inte avslutat. Södra skogsägarna har efter förhandlingar med GS-facket tillerkänt Marcin 40 000 kronor, som ska gå till rehabilitering. Det täcker inte alls Marcins utgifter. Han har betalat sjukhusräkningar i Polen och i Sverige för sammanlagt cirka 60 000 kronor och förlorade ett helt års arbetsinkomst på grund av skadan.
– Södra har inget annat ansvar annat än rent moraliskt i detta, säger Anders Karlsson som är ombudsman på GS-facket, avdelning 3, och som har förhandlat för  Marcin.
Marcin är inte medlem i facket, med GS försöker ändå föra hans talan. Bland annat har man sett till att en anmälan om hans arbetsskada kommit in till Fora. Det händer at Fora betalar ut ersättning för arbetsskador, även om försäkringspremier inte betalats inte för den skadade, som i fallet med Marcin.  Men i just det här fallet är Anders Karlsson pessimistisk.
– De går efter hur länge man varit anmäld till Försäkringskassan, säger han.
Eftersom Marcin inte varit anmäld till svenska försäkringskassan heller, verkar han hamna utanför regelverket.

Kritisk till Södra
Lars Sjelin äger den mark där Marcin skadade sig under stormröjningen. Han är alltså medlem i Södra skogsägarna själv och samtidigt mycket kritisk  till Södras agerande i frågan. Han har uttalat sig i Värnamo Nyheter, som intervjuade honom i samband med att de skrev om fallet Marcin. När Lars Sjelin beställde skogsröjning av Södra skogsägarna trodde han att personal anställd på Södra skulle komma. Inte underleverantörer som anlitade arbetskraft i strid mot gällande regler. För Lars Sjelins del är det hela solklart.
– Skulle vi ha en omröstning bland Södras medlemmar är jag helt säker på att de flesta tycker att det enda rätta är att stå för kostnaderna. De borde betala fullt ut, säger Lars Sjelin i intervjun i Värnamo Nyheter.

Thomas Lund

Här nedan kan du läsa de artiklar Stoppafusket tidigare skrivit om Ekna Polska, Ekna Skogsvård, Marcin och Södra skogsägarna.

Vi utnyttjades som slavar

Ekna betalar högt skadestånd till GS-facket 

Polack svårt skadad hos Södra Skogsägarna

Härvan kring Ekna företagen växer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här