Inga sociala avgifter betalda
Det danska företaget Danish Crown slaktar helst sina djur i Tyskland.  Det blir billigare att göra det i Tyskland, med inhyrd utländsk arbetskraft, än att låta danska slaktare utföra jobbet. Men det är inte tyska slaktare som anlitas. Under 2009 använde sig Danish Crown i huvudsak av Atlanco/Rimec som bemanningsföretag. Och vad som hände har blivit en rättsak i Tyskland.

Arbetarna Atlanco/Rimec bemannade med kom från Rumänien. Enligt uppgifter i tysk och dansk press var de 32 rumänerna lovade en lön på ungefär 75 kronor i timmen och att arbetstiden skulle vara 152 timmar i månaden. Men verkligheten var någon annan.
Rumänerna fick 30 kronor i timmen. Och i december 2009 var det tio personer som inte fått någon lön alls, skriver den tyska och danska pressen.

Bedrägeri
Frustrerade över sin situation kontaktade de rumänska arbetarna Oldenburg skattekontor. Detta ledde till att det hela blev en polissak och åklagaren i Oldenburg utreder om Atlanco/Rimec begått bedrägeri eftersom sociala avgifter inte har blivit betalda för rumänerna. Undersökningen riktar sig mot det cypriotiska företaget Rimec i Atlanco/Rimecgruppen och då mot två ansvariga i företaget. Den ene tysk och den andre irländare.
Vad detta ännu har lett till är okänt.
Flera av rumänerna  vill också  gå till domstol mot Altanco/Rimec för att få ut sina löner, skriver den danska och tyska pressen.

Fängelse
Detta är inte första gången som Danish Crown`s slakthus i tyska Oldenburg  är involverad i en skandal. Danish Crown´s tidigare agent, Ingolf Röschmann dömdes 2006 till ett års fängelse och en halv miljon euro i böter för att ha använt arbetare utan dokument.

Anna-Lena Norberg

Här finns mer att läsa:

Födelsevareförbundets tidning

 IUF

Nord-West Zeitung

Tidigare artiklar publicerade på Stoppafusket om Atlanco/Rimec

NCC använde svart arbetskraft

Hissmoforst – vitt eller svart?

NCC gör allt för att få maxprofit

Portades från bygge av kärnkraftverk i Frankrike

Atlanco i Finland – bröt mot lagar och avtal

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här