Chefredaktören för Mariefreds tidning, Anna Löfving, har ryckt ut för att hjälpa tiggarna på orten. Fixat jobb till dem så att de ska slippa tigga, det skriver Aftonbladet om i en artikel (länk till Aftonbladets artikel).
Och det är ju bra, tänker man först. Jobb måste ju vara bättre än tiggeri.
Men den andra tanken som infinner sig är: det var ju inte så bra lön. De jobbar för 75 spänn i timmen. På en bild i Aftonbladet står en strålande glad chefredaktör i förgrunden och två 75-kronorsjobbare i bakgrunden. En kvinna som städar och en man med en pensel i handen som om han höll på att måla om ett fönster.
Det har blivit en framgång, berättar Aftonbladet. Tiggarna är inte tiggare längre. De är låglönearbetare istället.
Själv kliar jag mig i huvudet och suckar. Hur ska man ställa sig till detta? För det här är faktiskt riktigt problematiskt. Man löser ett problem (tiggeri). Men skapar ett annat (lönedumping).
Vi unnar ju alla de som tigger i Sverige ett bättre liv. Kan de jobba så måste det ju vara bra. Men samtidigt så sätter en så låg lön en ribba på svensk arbetsmarknad som är orimligt låg.
De borde ha åtminstone 120 kronor i timmen när de jobbar i Sverige. Svenska löner på svensk arbetsmarknad. Det är grundprincipen.
Nu berättar chefredaktören att hon tänker starta ett bemanningsföretag för att det är lättare med byråkratin på det sättet.
Hjälp, tänker jag. Det börjar ju bli riktigt farligt. För det vore djupt olyckligt om 75 kronor i timmen skulle bli ett nytt riktmärke för svensk arbetsmarknad. Sprider det sig så skapar det recession och kraftigt sjunkande statsinkomster. Vi vill ju inte att så låga löner ska slå igenom stort i Sverige. Folk skulle inte ha råd att konsumera. Ekonomin skulle backa. Statens skatteintäkter skulle falla jobbigt mycket. Vilket skulle elda till neddragnuingar i välfärden och ännu mindre skatteintäkter och…ja ni fattar. Luften i  den svenska välfärdsballongen kan försvinna fortare än vi anar. Det var ju inte så vi ville att EU:s gemensamma marknad skulle fungera. Vi ville inte att de rikare länderna skulle sänka sig till det fattigares nivå. Tvärtom var det ju. De fattiga skulle upp till de rikas nivå. Därför är det viktigt att hålla lönerna uppe i länder som Sverige.
Effekten av att ge särskilt låg lön till utvald grupper blir ju ett klassamhälle skiktat efter etnicitet. Är du rom? Ja då ska du ha halva lönen mot en svensk.
Det blir cyniskt. Anna Löfving är kanske bara godhjärtad. Jag vet inte. Men hon hjälper till att införa ett nytt klassamhälle, baserat på etnicitet.
Denna segregerade klassarbetsmarknad finns redan i Sverige till vissa delar. På Stoppafusket har vi gjort massor av utredande reportage om låglönearbetare i Sverige och vi kan skönja vissa mönster. Exempelvis detta: importen av låglönearbetare i vissa branscher har börjat skikta lön efter ursprung. En lastbilschaufför som jobbar i Sverige tjänar till exempel ungefär 1 100 kronor om dagen, om han går på svenskt kollektivavtal. Polska chaufförer som jobbar i Sverige brukar ligga lite lägre, på drygt 700 om dagen. Chaufförerna fråm Makedonien som är verksamma på den svenska arbetsmarknaden ligger på cirka 600 och längst ner i denna etniska lönepyramid hittar vi chaufförer från Fillipinerna, som får nöja sig med 300 om dagen. Alla verksamma i Sverige, de sover i lastbilshytterna visserligen, men befinner sig på svensk mark 70-80 procent av sin tid.
Så, det är inte arbetets värde som sätter nivån på lönen längre, i delar av den svenska arbetsmarknaden. Det är arbetarens ursprung.
Jag gillar det inte och jag hoppas det blir en ordentlig facklig strid om Anna Löfving gör verklighet av sina planer på ett bemanningsföretag och fortsätter med låglönepolitiken.
Ge tiggarna jobb. Men se för guds skull till att de får avtalsenlig lön och betalar in skatt och sociala avgifter, som man ska när man jobbar i det här landet.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

4 KOMMENTARER

  1. Tycker att det fokuseras för mycket på tiggarna.. se till att våra barn har ordentliga löner i första hand.. 23 år och tjänar 90 kr/tim.. det är verkligheten som vi lever i

    • Ja, det är också värt att skriva om. Menar du dig själv? Mejla gärna mig på thomas@stoppafusket.se om du har tips på någon/några ungdomar som jobbar för låg lön. Jag skulle gärna intervjua några av dem.

  2. Och, när du lever på socialbidrag ska du klara dig på 190 kronor om dagen. Riksnorm är ca 2800 kr för en vuxen. Är du ensam familj kan du få ca 960 kr i gemensamma underhållskostnader. Lön har du ca 20 dagar i månaden. För visso har du din hyra och dina elkostnader betalda, men du ska inte inbilla dig att du som svensk har rätt till någon bostad. När det gäller rätten till bostad står du sist i kön, efter handikappade, flykting- barnfamiljer, missbrukare och andra särskilt behövande. 190 kr om dagen efter skatt blir ca 270 kr om dagen i lön!
    33,75 i timmen om du har bostad elkostnad och kanske fri lunch så du orkar arbeta och arbetskläder med skyddsutrustning. Det är vad försörjningsstödet ger i lön. Nu förtäljer inte historien om det var 75 kr före skatt eller mer troligt 75 kr per timme i handen. En timlön på 75 kr före skatt ger 52,50 efter skatt vilket är drygt en och en halv gånger socialbidraget. 75 kr per timme i handen skulle vara drygt dubbelt så mycket som socialbidraget, eller en dagslön på 600 kr, vilket då lämnar till arbetsgivaren att betala in avdragen skatt och sociala avgifter och premiepension, vilket skulle bli knappt 720 kr. För så funkar det i arbetarrörelsens Sverige. Du får 600 kr i dagslön efter skatt, arbetsgivaren betalar in din skatt och sociala avgifter som är 720 kr om dagen. Det ska sägas att 75 kr i timmen motsvarar en bruttolön på ca 107 kr i timmen. Det är betydligt mer än vad hamburgerflippande ungdomar och popcornstudenterna i kassan på Sveriges biografer tjänade för några år sedan. Dom jobbade nämligen för ungefärliga tiggarlöner så sent som 2011. Om vi nu ska göra som arbetarrörelsen vill och betala 120 kr i timmen före skatt så blir det 84 kr i timmen rent. Det blir nästan 1500 kr om dagen för den arbetskraft du anlitar. För det är så det ska funka i arbetarrörelsens socialistiska Sverige.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här