Skattebrott. Smuggling. Svartarbete. Grovt narkotikabrott, målvakt. Det handlar om företag, eller personer i företag, som jobbar på ett antal projekt på Förbifart Stockholm.

Förbifart Stockholm är ett jätteprojekt, med hundratals underentreprenörer inblandade. Stoppafuskets granskning av inblandade företag har visat på skattefusk, avtalsbrott och lönedumpning i flera fall. Då handlar det om utlandsregistrerade företag som försöker komma undan svensk skattelagstiftning och andra regler på arbetsmarknaden.
Det är Stoppafuskets specialitet, att granska utlandsregistrerade företag verksamma i Sverige. Men i ett så stort projekt som förbifarten hittar vi även konstigheter bland företag vi inte specialgranskar. Som en biprodukt av granskningen hittar vi en rad svenskregistrerade företag med påtaglig brottshistorik och  märkligt företagarbeteende. Förbifarten är ett av de största svenska infrastrukturprojekten genom tiderna och enormt betydelsefullt. Men det är inte alltid eliten av svenska entreprenörer som kontrakteras som underentreprenörer, det går snabbt att konstatera när man söker i olika databaser.
Vi har sammanställt en lista över märkligheter som vi hittat hos svenska underentreprenörer verksamma i Förbifart Stockholm. Det är inte en komplett lista. Vi har bara kunnat granska 25-30 procent av alla svenska underentreprenörer verksamma vid Förbifart Stockholm.

(Obs, nedanstående företag är anonymiserade, i en tidigare version av artikeln förekom ett exempelnamn som var lätt att förväxla med ett existerande företagsnamn, vilket kunde ge en felaktig slutsats. Men inget av företagen förekommer alltså med sina riktiga namn i artikeln).

Osanna fakturor

Styrelseledamot i ett transportföretag  är inblandad i en skattehärva Skatteverket gör revision och hittar osanna fakturor för nästan 3 miljoner, som man anser utfärdats för att slippa moms och arbetsgivaravgifter.

Bokföringsbrott

Styrelseledamot i samma transportföretag som ovan inblandad i en konkurs där företaget misstänks för bokföringsbrott. Anmälan gjord till ekobrottsmyndighet.

Osanna fakturor

Två styrelseledamöter i ett entreprenadföretag  påfördes 423 000 kronor i skattegrundande inkomst, sedan Skatteverket upptäckt att de skrivit osanna fakturor på belopp som egentligen skulle betraktas som inkomst av tjänst. Båda fick skattetillägg dessutom på 170 000 kronor. Överklagan ända upp till kammarrätten, där företagarna förlorade.

Lönedumpning

Enligt årsredovisningen i ett byggföretag betalar företaget genomsnittliga månadslöner på enbart 15 000 kronor. En styrelseledamot förlorade i rätten mot Försäkringskassan, som anser att han angett för högt belopp som sjukpenninggrundande inkomst. Ledamoten har dessutom 27 betalningsanmärkningar på sig genom åren.

Svarta löner.

En styrelsesuppleant i ett byggföretag är  delaktig i ett företag som, reviderades av Skatteverket 2017, som där kom fram till att drygt en miljon kronor använts till att betala svarta löner med.

Arbetsmiljöbrott

Förvaltningsrätten dömer ett bemanningsföretag, enskild firma,  att betala sanktionsavgift på 43 600 på grund av att fallskydd ej monterats på byggarbetsplat.

Arbetsmiljöbrott

Förvaltningsrätten dömer ett entreprenadföretag  att betala 60 900 i böter för att ha använt obesiktigad lyftanordning.

Obetalda skulder

Ägaren av ett byggföretag, enskild firma, har 37 st betalningsanmärkningar genom åren

Obetalda löner

Entreprenadföretag  saknar F-skatt och har 1,7 miljoner i skuld hos Kronofogden. Företaget är stämt till Arbetsdomstolen för obetalda löner.

Misshandel

En styrelseledamot i en elfirma är dömd för misshandel, då han sparkat mot en liggande person, i samband med fotbollsmatch.

Lönedumping

Enligt ett städföretags egen årsredovisning är lönen i genomsnitt endast 9 000 kronor i månaden.

Obetalda skulder

En styrelseledamot i ett entreprenadföretag har 7 st betalningsanmärkningar.

Rattfylleri, olovlig körning

Ägaren av en elfirma, enskild firma, dömd för rattfylleri samt olovlig körning

Osanna fakturor.

Skatteverket har gjort revision hos ett byggföretag och hittat bluffakturor som använts för att betala ersättning till anställda, för att slippa skatt och arbetsgivaravgifter.

Spritsmuggling, vapenbrott, narkotikabrott

Styrelseledamot i bemanningsföretag dömd för flera brott. Bland annat för att ha smugglat över 16 000 flaskor vodka, för vapenbrott och narkotikabrott.

Osanna fakturor

Styrelseledamot i ett byggföretag involverad i företag där Skatteverket gjort revision och upptäckt att osanna fakturor används för att komma undan skatt och avgifter.

Grov stöld, grovt narkotikabrott, bedrägeri med mera

Ägarna av bemanningsföretag har försvunnit i fjärran. De finns, har startat nytt företag, men inget telefonnummer går att uppbringa.
Samtidigt som ägarna försvann sattes en person in i styrelsen.  Man får nog lov att kalla det en målvakt.
Målvakten har fullt med domar på sig som hen fått under fler år.  Från 2008 fram till 2018. Vi pratar om försök till grov stöld, vapenbrott, bedrägeri, häleri, brott mot knivlagen, grov olovlig körning, grov stöld tre gånger, våldsamt motstånd, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, olovlig körning ett antal gånger och ringa narkotikabrott. Hen har vid ett flertal tillfällen dömts till fängelse.
Den senaste domen kom 2018 för olovlig körning – grovt brott, olovlig körning rattfylleri och ringa narkotikabrott.
Det går inte att få tag på målvakten då hens adress är en postbox.

Skattebrott

Men även när de som drev ovanstående bemanningsföretag var kvar i företaget hittar vi plumpar i protokollet. En ersättning har betalats ut till en person, utan att kontrolluppgift lämnats, och personen i fråga tog inte upp det som inkomst när hen deklarerade. Det finns också en dom där företaget förlorade mot Transportstyrelsen.
De ”gamla” personerna bakom företaget verkar kommit på hal is. En av dem har åkt dit för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, och den andre för vapenbrott.
Företaget har en skatteskuld. Konkurs inleddes 2018 och är avslutad.  Företaget har trots det fortfarande 11 aktiva ID06-kort (legitimationskort som man måste ha vid större byggen).

Narkotikabrott

Styrelsesuppleant i byggföretag gripen ett flertal gånger för narkotikabrott, även dömd i tingsrätten för ringa narkotikabrott.

 

Detta är sista delen i Stoppafuskets artikelserie om Förbifart Stockholm. De andra delarna hittar ni här:

Trafikverket och arbetsmiljökaoset
Trafikverket, lönedumping och skattefusk
Trafikverket och det importerade byggkaoset
Trafikverket och timlön på 42 kronor
Trafikverket och timlön på 10 kronor
Trafikverket och brott mot filiallagen
Trafikverket och strunta i lagen
Trafikverket och ansvaret för löne- och skattefusket

2 KOMMENTARER

  1. Jag tycker mig se en möjlighet här.
    Någon driftig entreprenör skulle ju kunna, Med stöd av fack och olika intresseorganisationer som byggmästareföreningen m.fl. Starta någon form av “certifiering” där man granska bolagen.
    Det skulle inte dröja länge innan en sådan certifiering skulle bli ett krav i LOU-upphandlingar.
    Finns ju andra sådana certifieringar om exempelvis miljögodkända material som en beställare måste förhålla sig till så det vore inget anmärkningsvärt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här