Mac & Hamzic startade 1986 och registrerade sig för F-skatt 1 januari 1994.Bolaget skall bedriva kioskverksamhet, gatukök, åkerirörelse och fastighetsförvaltning samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Fram till och med 2008 bedrev Mac & Hamzic sin transportverksamhet med anställd utländsk personal. Företaget bröt då både mot arbetstidslagen och kollektivavtalet. Berättelser från tidigare anställda chaufförer och utdrag från Polisens förundersökningsprotokoll visar att arbetsveckor på upp till 80- 100 timmar inte var ovanligt. 2009 ”förvandlades” de anställda chaufförerna till enmansföretagare. De skall själva betala skatt och sociala avgifter i hemländerna.
Men det här stämmer inte med skattelagstiftningen. Eftersom chaufförerna inte arbetar självständigt, de har bara en uppdragsgivare och inte egna lastbilar – är de att ses som anställda. Vilket då innebär att sociala avgifter och skatt för chaufförerna skall betalas av Mac & Hamzic… i Sverige.
Mac & Hamzic är det första svenska företag som hamnar på Stoppafuskets svarta lista.
Värnamo Nyheter gjorde en djupgående granskning av företaget i en artikelserie signerad av reporter Thomas Lundh. Granskningen visar en skrämmande verklighet inom transportbranschen.
Stoppafusket har gjort en sammanfattning av de olika artiklarna.
För att läsa sammanfattningen klicka här

3 KOMMENTARER

  1. Vad då fusk??? Sverige är en del av EU. Detta betyder att det står var och en fritt att starta ett bolag i vilket land man vill! Man måste definitivt inte alls ha anställd personal! Ingen kräver det i någon bransch! Bemanningsföretagen är ett tydligt bevis för detta! Fri rörlighet för varor och tjänster gäller, och SKA gälla! Sedan är gnället fritt! Jag tillhör dem som definitivt stödjer hela denna idé! Om Du är så korttänkt så att Du tror (likt aktuell reporter)att 9,5 miljoner människor (Sverige) kan ha en annorlunda syn, och en helt avvikande ekonomi i allt detta än världens övriga ca 7000 miljoner???? Grattis! Då är du definitivt korkad!!!! Du handlar billigt i dag! Billiga transporter är en viktig del i allt detta! ALLA åkerier i dag gör på samma sätt! Bra!!!!!!!

  2. Jan Strind; really???? jag undrar varför du i grund och botten ens är inne på denna hemsida. Jag skulle vilja se dig bli skickad utomlands för att jobba, under hemska förhållanden och med minimilön. Sen vill jag se hur mycket detta “du handlar billigt!” hjälper dig. SVerige och framför allt hela världen hotas av bluffare som dessa.. Hela eländet beror på pengar i grund och botten, och jag väljer att hellre se människor arbeta och leva under schyssta förhållanden, än att diskriminera andra och finna mig rätten att tycka dem ska behandlas som skräp, vilket företag som dessa sysslar med. Nu vet jag inte arbetsförhållandena på just det företaget, och jag håller med om att om man vill jobba längre tid om dagen är upp till en själv, men som förestående skrev att finns det regler så får man hålla sig till dem..

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här