Skriven 16 januari 2012

Bemanningskoncernen Atlanco/Rimec har sitt moderbolag på Irland och heter Atlanco Rimec Group. Koncernen har blivit känd i flera länder i Europa för att inte ha betalat skatt eller sociala avgifter för sina anställda. (Detta trots att skatt och sociala avgifter (det gäller polska arbetare som betalar hälften av sociala avgifter själva) var avdragna från arbetarnas löner – men alltså inte inbetalda).
Det gäller kärnkraftsbygget Olkiluoto i Finland, kärnkraftsbygget Flammanville i Frankrike, vid ett av Danish Crowns slakteri i Tyskland.
Svenska skatteverket gjorde en revision av koncernen för åren 2006-2008 och upptäckte att inga sociala avgifter eller skatter var betalda för de anställda (utom i några få fall).
Atlanco/Rimec startade i mitten på 90-talet och verksamheten har verkligen blomstrat. Den senaste offentliga årsredovisningen var 2004 (efter det blev koncernen ”private unlimited” och behöver inte lämna in årsredovisningar) och visade då att koncernen hade en omsättning på 84 miljoner euros (773 miljoner svenska kronor).
Det finns en uppsjö av olika Atlanco/Rimec företag runt om i världen. På koncernens hemsida står det att den har en arbetsstyrka på 7000 personer.
Ägaren till Atlanco Rimec Group är irländaren Michael O Shea och har sin officiella adress till ett advokatkontor i Genève, Schweiz.
Han sitter, vid dags datum, på ledande poster i 26 företag. Bland annat ligger han bakom investmentbolaget Kerten som investerar stort i Östeuropa och i Turkiet. 
Stoppafusket har publicerat åtskilliga artiklar om Atlanco/Rimec:

NCC använde svart arbetskraft

Hissmofors – vitt eller svart?

NCC gör allt för maxprofit

Portades från bygge av kärnkraftverk i Frankrike

Atlanco i Finland bröt mot avtal och lagar

Atlanco/Rimec utreds i Tyskland

Atlanco/Rimec drar in miljarder på sin verksamhet 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här