Det finns inga sociala avgifter eller skatt betalda i Sverige för den inhyrda utländska arbetskraft som NCC Construction använder för bygget av Filbornaverket i Helsingborg. NCC hyr in arbetarna från den skandalomsusade bemanningskoncernen Atlanco/Rimec.

Det här är inte första gången som sociala avgifter och skatt lyser med sin frånvaro när det gäller Atlanco/Rimec. Skatteverket har nyligen offentliggjort en revision för åren 2006-2008 som visar att koncernen inte betalt några sociala avgifter eller skatt för sina anställda i Sverige eller någon annanstans.
Atlanco/Rimec har också uppmärksammats bl.a. i Finland, Frankrike och Tyskland för samma sak. (Se tidigare artiklar publicerade här på Stoppafusket)

Inget betalt
Det finns en uppsjö av Atlanco/Rimec företag registrerade runt om i Europa. Och när arbetet på Filbornaverket började i juni 2010 var det tre* Atlanco/Rimec företag registrerade i Sverige.
Så vilket bolag är det då som bemannar Filbornaverket? NCC har uppgett till Byggnads Syd att det är Rimec Cyprus limited. Det företaget stoltserar med att inte ha F-skatt, att vara arbetsgivarregistrerat men inte betalat några arbetsgivaravgifter. Företaget har, ett antal gånger, inte heller lämnat kontrolluppgifter till skatteverket – och ligger därför minus på sitt skattekonto. (Klicka här för att se utdrag från företagets skattekonto)

Ett annat bolag
Men till Stoppafusket uppger NCC skriftligt ett helt annat bolag: Atlanco ltd Cyprus. NCC konstaterar att det gjort en miss ”Atlanco Ltd Cyprus har inte F-skattesedel i Sverige, något vi enligt vår egen policy begär, men vi missade den formaliteten”.
Och företaget skriver vidare: ”Atlanco har visat intyg att de som jobbar mer än sex månader betalar skatt i Sverige”.
Men en koll på skatteverket visar att Atlanco ltd Cyprus, förutom att inte ha ansökt om svensk F-skattesedel, inte ens är registrerat Sverige. Och då kan inte Atlanco ltd Cyprus – enligt skatteverket – betala in några skatter för sina anställda för företaget har inget skattekonto.

Sociala avgifter
Det var det om skatter. Nu till sociala avgifter/arbetsgivaravgifter. Det finns inget betalt i Sverige.
Detta gäller inom EU: Om ett utländskt bolag inte ska betala sociala avgifter i Sverige, måste varje anställd ha ett utsändningsintyg s.k. A1-intyg. Men för att kunna sändas ut från Cypern måste bl.a. arbetarna bott där, jobbat för det cypriotiska företaget där och vara inskrivna i den cypriotiska försäkringskassan. Arbetskraften är, enligt uppgift, mestadels från Polen. Det går inte att ha ett cypriotiskt bolag och sända polacker från Polen att jobba i Sverige och få A1-intyg.
NCC skriver: ”Atlanco har visat intyg att de betalat sociala avgifter på Cypern. NCC har begärt att få se A1-intyg.”
(Klicka här och se hela NCC:s svar på Stoppafuskets frågor om arbetet på Filbornaverket).

Helsingborgs stad
Filbornaverket är Öresundskraft nya kraftvärmeverk som skall vara färdigt i januari nästa år. Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och har en politiskt tillsatt styrelse. Ordförande är moderaten Peter Knutsson.
– Det här låter väldigt intressant och jag kommer orientera mig i frågan. Vi måste nu göra en undersökning på hur allt ser ut på Filbornaverket. Är det som du säger så är det illavarslande, säger han i en kommentar.

Anna-Lena Norberg
Stoppafusket har tidigare skrivit till det advokatkontor som ägaren till Atlanco Rimec Group, irländaren Michael O Shea,  är skriven på  för att komma i kontakt med honom och få kommentarer. Ännu har Stoppafusket inte fått något svar från advokatfirman.

* De tre bolagen är: irländska Rimec Contracting Limited, Rimec Cyprus Limited och irländska Atlanco.

Tidigare artiklar om Atlanco/Rimec:

NCC använde svart arbetskraft

Hissmoforts – vitt eller svart?

NCC gör att för att få maxprofit

Portades från bygge av kärnkraftverk i Frankrike 

Atlanco i Finland – bröt mot avtal och lagar 

Atlanco/Rimec utreds i Tyskland

Atlanco/Rimec drar in miljarder på sin verksamhet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här