Det finns inga arbetsgivaravgifter betalda för de utländska arbetare som arbetar på Hissmofors kraftverk. Deras arbetsgivare, bemanningsföretaget Atlanco, redovisar till Skatteverket att det betalat ut noll kronor i lön. Arbetsgivaravgift att betala: noll kronor. Det är NCC Construction som bemannar kraftverket med hjälp av Atlanco.  

Stoppafusket ställde frågan i mitten av december om arbetskraften var vit eller svart på Hissmofors kraftverk eftersom inga sociala avgifter/arbetsgivaravgifter var betalda av något av de i Sverige registrerade Atlanco/Rimec företagen.  NCC:s vd Tomas Carlsson satte igång en utredning efter artikeln. Efter utredningen var klar uppgav NCC* att det var schweiziska Atlanco AS man använde på Hissmofors.  Atlanco AS var ännu inte registrerat i Sverige, men hade sökt F-skatt, skulle betala sociala avgifter här – men ännu inte fått skattekonto, var svaret från NCC.   
I mitten av december var Atlanco AS skattekonto registrerat och klart… **

Noll i lön
Nu visar det sig att Atlanco AS hittills bara har lämnat in en kontrolluppgift till Skatteverket och det gäller för oktober månad 2011. Uppgiven lön som betalats ut: Noll kronor. Och arbetsgivaravgifter att betala: Noll kronor. (Klicka här för att se utdrag från Atlanco AS skattekonto)
Arbetet för Atlancos arbetare på Hissmofors kraftverk började i september månad 2011. Sammanlagt är det knappt 70 arbetare.
Frågan kvarstår alltså om arbetskraften är vit eller svart på Hissmofors.  

Irländskt bolag
Bemanningskoncernen Atlanco/Rimec har en uppsjö av företag registrerade runt om i Europa. Fem av dem är registrerade här i Sverige. Till Byggnads Mellannorrland har NCC uppgett att det är ett annat Atlanco/Rimec företag som jobbar på Hissmofors kraftverk, nämligen det irländska Atlanco. Ett företag som har F-skattsedel, men som inte är arbetsgivarregistrerad. Och på skattekontot lyser siffran NOLL stadigt.
(Klicka här för att se utdrag ur skattekontot för irländska Atlanco).

Anna-Lena Norberg
Stoppafusket har tidigare skrivit till det advokatkontor som ägaren till Atlanco Rimec Group, irländaren Michael O Shea, är skriven på för att komma i kontakt med honom och få kommentarer. Ännu har Stoppafusket inte fått något svar från advokatfirman.

*T.f Kommunikationsdirektör Hedvig Elander från NCC Construction uppger detta till Stoppafusket i slutet av december 2011.

** Vid kontroll på Skatteverket i slutet av december 2011 visade det sig att Atlanco AS hade ansökt i mitten av oktober för att registrera sig som arbetsgivare (men ansökte inte om F-skattsedel). Skatteverkets uppgifter är offentliga och kan fås genom att ringa verkets telefonnummer 0771-56 75 67

Efter Stoppafuskets artikel om Hissmofors kraftverk i december 2011 skrev Länstidningen i Östersund en artikel där representanter från NCC uttalade sig. Klicka här för att läsa den.

 

Tidigare artikel på Stoppafusket om Hissmofors

Hissmofors – vitt eller svart?

Tidigare artiklar på Stoppafusket om Atlanco/Rimec

NCC använde svart arbetskraft

NCC gör allt för att få maxprofit

Portades från bygge av kärnkraftverk i Frankrike

Atlanco i Finland – bröt mot avtal och lagar

Atlanco/Rimec utreds i Tyskland

Atlanco/Rimec drar in miljarder på sin verksamhet

Vit eller svart arbetskraft på Filbornaverket?

Inga Fora-avgifter för Atlancos arbetare på Filbornaverket 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här