På projekt efter projekt i bl.a. Sverige använder NCC Construction AB arbetare från bemanningskoncernen Atlanco/Rimec. Så och på Raketskolan i Kiruna. Och på projekt efter projekt finns ingen skatt eller arbetsgivaravgifter betalda för den utländska arbetskraften. Så och på Raketskolan. 

Det som händer på Raketskolan i Kiruna kan snällt beskrivas som rena snurren, men rättare sagt är detta en historia om hur man bollar med människor som om de vore leksaker.

Två företag
Atlanco/Rimec har en uppsjö av företag runt om i Europa. Några av dem är registrerade här i Sverige. NCC började sitt arbete på bygget av Raketskolan i mars 2011. Enligt uppgift började Atlanco/Rimecs arbetare, 8 personer,  vid Raketskolan i mitten av oktober. NCC har skriftligt, via sin t.f. kommunikationsdirektör Hedvig Elander, uppgett till Stoppafusket att NCC har avtal med irländska Atlanco limited. Men att man vid kontroll upptäckte att personalen, under 2011, istället kom från det schweiziska Atlanco AS.

Betalt i Schweiz
Det schweiziska Atlanco ansökte i oktober om att bli arbetsgivarregistrerade här i Sverige (företaget ansökte inte om F-skatt). I mitten av december var Skatteverket färdigt med sitt pappersarbete och det schweiziska företaget fick sitt skattekonto. Hittills har det schweiziska företaget bara lämnat in skattedeklaration för oktober månad 2011. Företaget uppger att det betalat ut NOLL kronor i lön. Arbetsgivaravgifter att betala: NOLL kronor.
(Klicka här för att se utdrag ur företagets skattekonto)

Flytta folk
NCC reagerade på att personalen kom från det schweiziska Atlanco. Så här skriver NCC till Stoppafusket: ”Det var inte enligt avtalet, anser NCC. Därför kommer från första januari 2012 den personal som jobbar på Raketskolan komma från Atlanco Ltd Irleland. De betalar sociala avgifter i Sverige. De som jobbar längre än 183 dagar betalar skatt i Sverige”. Men under de två år som irländska Atlanco funnits i Sverige har inte företaget betalat några arbetsgivaravgifter. Företaget är inte ens registrerat som arbetsgivare. (Men har F-skatt). Och företagets skattekonto står stadigt på NOLL kronor.  (Klicka här för att se det irländska Atlancos skattekonto)

Intyg
NCC skriver till Stoppafusket: ”NCC har begärt att få intyg från Atlanco Swizerland som styrker att det betalats in sociala avgifter och skatt under 2011”. Vi kan konstatera att inget är betalt i Sverige. Kan det då vara betalat i Schweiz? Ska det överhuvudtaget betalas in i Schweiz?

EU förordning 883/2004
Detta gäller inom EU: Om ett utländskt bolag inte ska betala sociala avgifter i Sverige, måste varje anställd ha ett utsändningsintyg s.k. A1-intyg.  Men för att kunna sändas ut från t.ex. Schweiz måste arbetarna bott där, jobbat för det schweiziska företaget där och vara inskrivna i den schweiziska försäkringskassan. Arbetskraften på åtta man är först och främst, enligt uppgift, från Polen. Det går inte att ha ett schweiziskt bolag och sända polacker från Polen att jobba i Sverige och få A1-intyg.
(Läs gärna försäkringskassans information om utsändning)

Fora-avgifter
Både det irländska Atlanco och det schweiziska Atlanco har kollektivavtal med Byggnads. Det innebär att företagen skall betala s.k. Fora-avgifter för sina anställda. I Fora-avgifterna ingår bl.a. trygghetsförsäkring vid arbetsskada, avtalsgruppsjukförsäkring vid sjukdom och tjänstepension.
Inga Fora-avgifter är betalda – företagen finns, enligt uppgift, inte ens registrerade hos Fora.

(Klicka här och läs hela skrivelsen från NCC)

Anna-Lena Norberg

Tidigare artiklar om Atlanco/Rimec

NCC använde svart arbetskraft

Hissmofors – vitt eller svart?

NCC gör allt för att få maxprofit

Portades från bygge av kärnkraftverk i Frankrike

Atlanco i Finland – bröt mot lagar och avtal

Atlanco/Rimec utreds i Tyskland

Atlanco/Rimec drar in miljarder på sin verksamhet

Vit eller svart arbetskraft på Filbornaverket?

Inga Fora-avgifter för Atlancos arbetare på Filbornaverket

Noll kronor i lön. Noll kronor i arbetsgivaravgift.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här